Dijetolog otkriva najbolje namirnice koje treba jesti ujutru, jer regulišu holesterol

Doručak je nezaobilazan obrok a istina o dijeti je sasvim drugačija

Zdravlje
1. Oct 2024
178 pregleda
Dijetolog otkriva najbolje namirnice koje treba jesti ujutru, jer regulišu holesterol

Doručak čim se probudimo, prvi zalogaj, pa onda prva jutarnja kafa, a onda užina pa opet nešto da gricnemo i eto ga stiže ručak. Da li je to zaista dobra rutina za mršavljenje odnosno kako izgleda kvalitetna i najbolja dijeta ? Naravno da doručak ne treba prekočiti jer je to najvažniji obrok za početak dana. Mnogi se slažu da treba doručkovati sat vremena nakon buđenja, a tek posle sat i po popiti prvu kafu.

Bez odricanja - To je prvi i možda pravi savet svih poznatih dijetologa i nutricionista. Dakle, ništa ne treba radikalno raditi, jer vaše zdravlje je vaše bogatstvo. Hleb ne treba po svaku cenu isključiti iz ishrane, šećere treba smanjiti, ali prorediti obroke i kombinovati neophodne korisne sastojke za organizam je ključna stvar.

Što više vlakana, što manje šećera i ugljenih hidrata ujutru znači početak dijete. Ali sada ne govorimo o dijeti koja će 100% za 10 dana da vaše kilograme istopi i dovede u top stanje. Reč je o načinu ishrane koja na duže vreme garant daje rezultate i kod najtežih slučajeva.

Za  početak moramo znati da kuvano jaje i komad sira uz parče hleba daju dovoljno energije za početak dana. Ko voli, može i kefir ili grčki tip jogurta kombinovati sa ovim i efekat će biti isti. Doručak uopšte ne bi trebao biti tako rano, kažu poznati stručnjaci za ishranu. Idealno bi bilo da se ima dva obroka dnevno a između užina. Međutim, posebno pravilo ne postoji, pa ćete zato možda pokušati da angažujete i ličnog trenera za mršavljenje, nekog strongmena, ali verujte nam na reč, slaba vajda!

Kada kilaža kreće da se smanjuje

Kilaža je užasna stvar, osećaj kada ti je sva odeća tesna, sve te živo boli, zateže te čak i oko srca i imaš visoki puls. Kilogrami ne samo da pritiskaju srce, već i jetru i mozak, jer on mora da trpi ono što se dole dešava a od tog dešavanja mozak može i da strada.

Pa kada stvarno kreće opadanje kilograma ?

Onda kad krenu da vam krče creva ! E, baš tada ste sigurni da ste dostigli ključni momenat za 100% sigurno mršavljenje. Jednom kada uvidite da ste postigli taj balans, lakše će vam biti da kontrolišete unos hrane, vežbe i aktivnosti. Ništa nije tako teško, samo je potrebno pronaći rutinu, konstantu i onda je stvar rešena.

Semenke i orašasti plodovi

Orašasti plodovi imaju zdrave masti, proteine i vlakna pa ujutru za doručak nećemo imati nagli skok šećera a kada se kombinuju proteini i vlakna onda smo na pravom putu da mršavimo zdravo jer smo siti. Preporuka su Badem, Čia, Lan, Suncokret ... možete praviti i svoj jutarnji namaz u vidu pesta od ovih par orašastih plodova+suncokret.

Bobičasto voće

Nezdrav šećer je onaj rafinisani, beli i treba ga izbegavati, ali bobičasto voće nudi upravo mnogo više od zdravlja - reguliše šećer u krvi i smanjuje apetit po pitanju slatkiša. Maline, kupine, borovnice, jagode, sadrže puno vlakana i antioksidanata koji u kombinaciji deluju zdravo na naš organizam tako što nas zasićuju zdravim šećerima koji su opet, s druge strane glavni energenti mozga.

Med na šte srce

Idealno je uzeti kažičicu meda, ako želite da se brže rasanite i da vam vijuge krenu raditi brže. Vaša deca čim se probude, pre škole treba da uzmu jednu kašičicu kvalitetnog meda uz čašu mlake vode. To će im probuditi mozak, rasaniće se brže  i imaće bolji uspeh u školi, tako barem kažu svi eminnetni lekari.

Naravno, neka deca ne smeju da konzumiraju med iz zdravstvenih razloga pa je uvek savet da se konsultujete sa svojim izabranim lekarom u vezi pravilne ishrane deteta.

Istina o dijeti

Baš ako morate, trebate se hraniti dijetalno. To nije neka strašna stvar i nije na odmet. Dijetalna hrana pročišćuje organizam od masti, dok u isto vreme može doneti i korist ali i problem zdravlju. Keto dijeta, mesečava dijeta, na vodi, bez ulja, samo žitarice, samo jabuke, samo kupus, samo tvrdo kuvana jaja ... sve nosi svoje dobrobiti ali i probleme. Zašto je dijeta u vreme naših starih predaka bila kao pojam nepostojeća ? Kako su oni održavali svoju vitku liniju ?

 

Hvala što pratite naš blog! Molimo vas da se jednostavnom registracijom u par koraka pridružite i postavite vaš iskustvo, odgovor ili komentar na tekst koji ste pročitali. Ako želite da imate svoj blog na našem sajtu, mi ćemo vas vrlo rado podržati kao autora. Potrebno je samo da nas kontaktirate i otvorićemo vam blog nalog.

Napomena - Sadržaji na KupujemProdajem.Org blogu su originalni, nisu preuzeti niti generisani uz pomoć AI alata kao što je ChatGPT, AI Chat.

Zaštita teksta

Preuzimanje našeg teksta i postavljanje na vaš sajt zahteva obavezno isticanje izvora "Kupujemprodajem.org". Bez dozvole autora teksta, kršite zakon o autorskim delima.

Komentari i iskustva

Slobodan
Slobodan on 5. Oct 2024
Dijeta nije zdrava ako se pretera sa restrikcijom. Najbolje je zdravo se hraniti, uz dosta povrća i sa što manje hleba. Kilogrami idu uz godine i ne treba se opterećivati kilažom. Odličan vam je tekst. pozz

Vaš komentar ili iskustvo

Za dodavanje komentara potrebno je da budete prijavljeni na vaš nalog. Prijavi se
Kupujem prodajem
Kupujem prodajem oglasi, kupi i prodaj sve onlajn preko interneta.
KupujemProdajem, usluge, postavljanje oglasa, reklamiranje, marketing
Izbor naslova
Nekretnine
Nekretnine prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta. Oprema i novosti.
Zdravlje
Zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Recepti za kuvare i početnike
Narodni moderni kuvar. Najbolji recepti za iskusne kuvare i početnike. Iskustva, saveti, novi trendovi.
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje-veterinari.
Dom i bašta
Uređenje doma, stana, kuće, terase, balkona, vrta, bašte. Uradi sam jeftino i uz pomoć praktičnih saveta.
Gradnja i alati
Gradnja, građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje, novosti.
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
itsvet
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako se dodaju oglasi na kupujem prodajem sajtu ? Kako se prodaje i koje su najbolje onlajn prodavnice u Srbiji i EU ?
Poljoprivreda i proizvodnja hrane
Poljoprivreda i proizvodnja hrane - Podelite iskustvo iz kategorije poljoprivreda i proizvodnja hrane na našem sajtu. Znanje imanje, agrsaveti, tehnike proizvodnje hrane.
Edukacija
Edukacija - Podelite iskustvo iz kategorije edukacija na našem sajtu. Kursevi, podučavanje, seminari, webinari, online učenje.
Grejanje i hladjenje
Grejanje i hlađenje - Podelite iskustvo iz kategorije grejanje i hlađenje na našem sajtu. Sve o klimi, inverteru, kotolovima.
Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, mobilnih telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Razna iskustva
Razna onlajn iskustva : diskusije, zanimljivosti, saveti, predlozi, korisne ideje. Kako napraviti, gde kupiti, šta spremiti, opšte priče iz svakodnevnice
Pelagićev Narodni učitelj
Vasa Pelagić - Originalni tekstovi iz knjige Pelagićev "Narodni učitelj". Pazite se prevare na internetu gde god vidite "narodna medicina" online prodavnica. Ne sme se prodavati lek preko interneta !
Lepota i nega
Lepota i nega - Podelite iskustvo iz kategorije lepota i nega na našem sajtu.
Odeća i obuća
Odeća i obuća - Podelite iskustvo iz kategorije odeća i obuća na našem sajtu. Gde kupiti najbolju garderobu, patike, cipele, venčanice.
Sport
Sport - Podelite iskustvo iz kategorije sport na našem sajtu. Sportske vesti, iskustva sa sportskom opremom.
Nova iskustva
Recept je super samo pirinač bi trebalo pre ubacivanja u smesu malo prok... ·
Domaći djuveč
Dijeta nije zdrava ako se pretera sa restrikcijom. Najbolje je zdravo se... ·
Dijetolog otkriva najbolje namirnice...
I moja preporuka za Tunis. Odlična destinacija za letovanje! ·
Tunis letovanje iskustva
Odlična stvar - ovo stvarno deluje. Bolje od osveživača a traje po par d... ·
Toalet papir u kupatilu kao osveživa...
Lep je Tunis. Nešto novo, iako ne može da priđe grčkim letovalištima, ip... ·
Tunis letovanje iskustva
Tri tegle ajvara od po 550 grama u Maxi koštaju 500 dinara. Skupa paprik... ·
Domaći ajvar
Predivno more, preporuka za letovanje u Tunisu! Švedski sto, supa, zelen... ·
Tunis letovanje iskustva
Topla voda, toplo more, relaksacija i uživanje u Tunisu je doživljaj! Pr... ·
Tunis letovanje iskustva
Želite da kupite i prodate onlajn? Napravite svoj nalog