Domaći djuveč

Djuveč je veoma ukusan i zdrav ako se sprema na pravi domaći starinski način

Recepti za kuvare i početnike
17. Oct 2024
131 pregleda
Domaći djuveč

Djuveč (tur. Güveç) je potekao iz Turske i u svom sastavu je prvobitno obuhvatao goveđe meso, krompir i crni luk. Kasnije se počelo kombinovati sastojcima pa smo na balkanu dobili jedan sasvim novi ukus. Stara izreka kaže da zdravlje na usta ulazi ali to nije samo izreka nego i velika istina. Stara domaća jela su ponovo u trendu upravo zato što su veoma zdrava i bogata svim neophodnim sadržajem za dobro zdravlje.

Djuveč na starinski način

Naime, poznato je da je đuveč jelo od krompira i mesa, bilo prženog ili suvog. Međutim, dobar i ukusan djuveč uopšte nije lako spremiti iako spada u jednostavnija jela. To znaju svi najbolji kuvari kod nas. Pa šta je onda pravi balkanski djuveč ?

Potrebno za djuveč

Baza đuveča jeste povrće i to: crni luk, beli luk, šargarepa, paprika, paradajz, peršun. Zatim dolaze začini: so, biber, aleva tucana paprika ili gruvana slatka i po želji ljuta ili dimljena paprika. Na kraju u đuveč dodajemo i meso, najbolje suva vešalica iseckana na sitnije komadiće. Može i goveđe suvo meso ili pa najbolje mešavina mesa, čak i komadići slanine.

Sada kada imamo bazu, to jest spisak sastojaka koji čine pravi đuveč, možemo polako korak po korak pripremati ovo veoma ukusno jelo kome retko ko na svetu može odoleti!

Priprema baze za đuveč

Pripremite jednu veću šerpu u kojoj ćete obraditi svo povrće, začine i meso do pred kraj pripreme đuveča. U šerpu stavite jednu veću kašiku svinjske masti i zagrejte. Zatim ide redosled ubacivanja povrća na mast. Prvo se ubacuje sitno seckani crni luk, šargrarepa, zelena ili žuta paprika sve iseckano na kockice. Dinstamo polako uz češće dodavanje vrele vode kako bi luk postao staklast ali ne da požuti već da napravimo kremastu masu od povrća. Ubacujemo 3 čena belog luka iseckanog na sitno. Sada dodajemo dva-tri paradajza ili još bolje sok od ceđenog paradajza. Dinstanje se nastavlja i dalje, pa dodajemo sada alevu papriku - 1 supena kašika. Kuvamo sve još par minuta a zatim dodajemo suvo meso koje smo prethodno kuvali oko sat vremena da što bolje omekša. Propržimo sada sve još malo da se sjedinee ukusi a onda dodajemo i krompir isečen na manje kockice - nikako kuvan jer ćemo sada preko svega naliti vrelu vodu da prekrije krompir, lepo sve promešati i poklopiti. Kuvati oko pola sata ovako na umerenoj - srednjoj vatri, da se krčka i da se ne podhvati za dno šerpe. Čak i ako dodajete vodu i produžite ovo kuvanje svih sastojaka, djuveč će samo ispasti još bolji, što bi se reklo "prste da poližeš".

Kada vidite da je sve lepo ukuvano a komadići krompira su dovoljno čvrsti zalogaj, da se ne raspadaju, vreme je da se djuveč zapeče u rerni.

Đuveč zapečen u rerni

Đuveč zapečen u rerni ima najbolji ukus - za pamćenje. U veću tepsiju ili još bolje zemljanu posudu preručimo sve i ako je potrebno dodamo još malo vrele vode. Naseckamo još jedan čen luka i ubacimo u smesu. rerna se podesi na 200 C, u sredini rerne ide đuveč. Okvirno je potrebno još nekih sat vremena da se fino zapeče đuveč. Nije potrebno stavljati foliju preko. Pred kraj možete preko naseckati sveži peršun.

Zaprška za đuveč

Napomena: neko više voli da i djuveč bude sa zaprškom kao i pasulj, Zaprška za đuveč je slična a pravi recept za zapršku glasi:

U šerpicu se zagreje 1 kašika svinjske masti, ubaci se jedna kašika supena brašna, kada blago požuti ubacimo sitno seckan čen belog luka i par prstohvata sitno seckani praziluk. Blago propržimo da se sjedine ukusi a onda čim sklonimo sa ringle ubacimo kašićicu aleve paprike, promešamo pa odmah ulijemo malo vrele vode i napravimo kao kašu ... koju odmah razlijemo preko đuveča. Promešamo sve lepo i zapečemo do kraja da dok ne ispari većina vode iz đuveča.

 

Uz djuveč se može poslužiti i domaći hleb ili salata od kupusa, sve po želji. Prijatno !

 

Hvala što pratite naš blog! Molimo vas da se jednostavnom registracijom u par koraka pridružite i postavite vaš iskustvo, odgovor ili komentar na tekst koji ste pročitali. Ako želite da imate svoj blog na našem sajtu, mi ćemo vas vrlo rado podržati kao autora. Potrebno je samo da nas kontaktirate i otvorićemo vam blog nalog.

Napomena - Sadržaji na KupujemProdajem.Org blogu su originalni, nisu preuzeti niti generisani uz pomoć AI alata kao što je ChatGPT, AI Chat.

Zaštita teksta

Preuzimanje našeg teksta i postavljanje na vaš sajt zahteva obavezno isticanje izvora "Kupujemprodajem.org". Bez dozvole autora teksta, kršite zakon o autorskim delima.

Komentari i iskustva

Rajko
Rajko on 18. Oct 2024
Recept je super samo pirinač bi trebalo pre ubacivanja u smesu malo prokuvati da se skine pena kako ne bi pokvarila ukus djuveču. Meso je idealno ako imate mešano, prošarano slaninicom ili špic rebra.

Vaš komentar ili iskustvo

Za dodavanje komentara potrebno je da budete prijavljeni na vaš nalog. Prijavi se
Kupujem prodajem
Kupujem prodajem oglasi, kupi i prodaj sve onlajn preko interneta.
KupujemProdajem, usluge, postavljanje oglasa, reklamiranje, marketing
Izbor naslova
Nekretnine
Nekretnine prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta. Oprema i novosti.
Zdravlje
Zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Recepti za kuvare i početnike
Narodni moderni kuvar. Najbolji recepti za iskusne kuvare i početnike. Iskustva, saveti, novi trendovi.
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje-veterinari.
Dom i bašta
Uređenje doma, stana, kuće, terase, balkona, vrta, bašte. Uradi sam jeftino i uz pomoć praktičnih saveta.
Gradnja i alati
Gradnja, građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje, novosti.
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
itsvet
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako se dodaju oglasi na kupujem prodajem sajtu ? Kako se prodaje i koje su najbolje onlajn prodavnice u Srbiji i EU ?
Poljoprivreda i proizvodnja hrane
Poljoprivreda i proizvodnja hrane - Podelite iskustvo iz kategorije poljoprivreda i proizvodnja hrane na našem sajtu. Znanje imanje, agrsaveti, tehnike proizvodnje hrane.
Edukacija
Edukacija - Podelite iskustvo iz kategorije edukacija na našem sajtu. Kursevi, podučavanje, seminari, webinari, online učenje.
Grejanje i hladjenje
Grejanje i hlađenje - Podelite iskustvo iz kategorije grejanje i hlađenje na našem sajtu. Sve o klimi, inverteru, kotolovima.
Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, mobilnih telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Razna iskustva
Razna onlajn iskustva : diskusije, zanimljivosti, saveti, predlozi, korisne ideje. Kako napraviti, gde kupiti, šta spremiti, opšte priče iz svakodnevnice
Pelagićev Narodni učitelj
Vasa Pelagić - Originalni tekstovi iz knjige Pelagićev "Narodni učitelj". Pazite se prevare na internetu gde god vidite "narodna medicina" online prodavnica. Ne sme se prodavati lek preko interneta !
Lepota i nega
Lepota i nega - Podelite iskustvo iz kategorije lepota i nega na našem sajtu.
Odeća i obuća
Odeća i obuća - Podelite iskustvo iz kategorije odeća i obuća na našem sajtu. Gde kupiti najbolju garderobu, patike, cipele, venčanice.
Sport
Sport - Podelite iskustvo iz kategorije sport na našem sajtu. Sportske vesti, iskustva sa sportskom opremom.
Nova iskustva
Recept je super samo pirinač bi trebalo pre ubacivanja u smesu malo prok... ·
Domaći djuveč
Dijeta nije zdrava ako se pretera sa restrikcijom. Najbolje je zdravo se... ·
Dijetolog otkriva najbolje namirnice...
I moja preporuka za Tunis. Odlična destinacija za letovanje! ·
Tunis letovanje iskustva
Odlična stvar - ovo stvarno deluje. Bolje od osveživača a traje po par d... ·
Toalet papir u kupatilu kao osveživa...
Lep je Tunis. Nešto novo, iako ne može da priđe grčkim letovalištima, ip... ·
Tunis letovanje iskustva
Tri tegle ajvara od po 550 grama u Maxi koštaju 500 dinara. Skupa paprik... ·
Domaći ajvar
Predivno more, preporuka za letovanje u Tunisu! Švedski sto, supa, zelen... ·
Tunis letovanje iskustva
Topla voda, toplo more, relaksacija i uživanje u Tunisu je doživljaj! Pr... ·
Tunis letovanje iskustva
Želite da kupite i prodate onlajn? Napravite svoj nalog