Temu brzo postaje glavna onlajn prodavnica u Srbiji : Zašto je sve baš toliko jeftino ?

Jeftina roba učinila je milijarderom Kolina Huanga, osnivača platforme „Temu“, koji je uspeo da robu plasira čak i na srpsko tržište koje obožava sve što je jeftino.

itsvet
19. Aug 2024
312 pregleda
Temu brzo postaje glavna onlajn prodavnica u Srbiji : Zašto je sve baš toliko jeftino ?

Kolin Huang je uspeo da realizuje svoju ideju da putem onlajn prodaje plasira širom sveta često i nerealno jeftinu robu. Čak se već mesecima u Srbiji agresivno reklamira "Temu" pa su često korisnici zbunjeni misleći da je u pitanju neka prevara. E, pa nije prevara !

Temu aplikacija je veoma funkcionalna

Istina je da Temu postoji odnedavno i u Srbiji, a onlajn kupovina se obavlja preko aplikacije, recimo na IOS-u: Temu Shop Like a Billionare Ad Free Delivery ... prepoznatljiva je i lako se skida i instalira na mobilnom telefonu, tabletu ili laptopu.

Jasno je već da čim preuzmete aplikaciju i napravite svoj korisnički nalog, sve ostalo je lako. Praktično sve ima i može da se poruči preko Temu-a, i to sve jeftino a kao "čar na dar" jeste i besplatna dostava ! Da, dobro ste pročitali, nekome se eto isplati da proda jeftino i da vam donese besplatno na noge. Očigledno je ovaj stručnjak uspeo da spoji spojivo mnogo bolje nego bilo koji marketinški stručnjak na svetu. Jednostavno, online generacije su u punom naboju i sve se obavlja preko telefona ili laptopa. Svaka porudžbina se evidentira i odmah znate na čemu ste. Zamerka je što je prevod artikala čudan, pola je srpski, pola hrvatski ... ali je razumljiv.

Čemu tolika reklama

Bez reklame ne ide, jer jednostavno, ako uzmemo u obzir da je kompanija za samo dve godine, u startu potrošila blizu tri milijarde dolara, onda nema šanse da projekat ne uspe. Pre svega što nije Temu prvo pokušao da jeftine stvari plasira Srbiji, već Americi, Australiji, Engleskoj ... a tek od juna 2024 i u Srbiji imamo ekspanziju jeftine robe preko online prodavnice. Cilj opravdava sredstva.

Duže vremena smo se snalazili i kupovali preko Amazona ili Ebay-a. A onda su recimo i nemci uvideli da im je sasvim povoljnije da koriste onlajn usluge Aliekspresa koji je nastao posle Alibabe.

Trka je počela onog momenta kada smo taman navikli da pazarimo jeftino preko Aliekspresa, i onda je karte promešao novi jaki igrač - Temu. Jednostavno velike platforme sebi mogu dati luksuz da kreiraju cene onako kako im se hoće. To je za nas kupce sjajna vest !

Iskustva kupaca

Uglavnom se istaknu samo pozitivna iskustva, i akcija traje još samo par minuta, do isteka zaliha. Međutim, loše iskustvo uvek nekako zapadne sa strane ili ga namerno administratori sajta šutnu jer im ne prija. U razgovoru sa par korisnika ove aplikacije koji su nam se javili dobrovoljno, ustanovili smo da nije baš sve tako idealno. Naime, ipak dosta ljudi kaže da je roba veoma lošeg kvaliteta, ali i da je za nešto što je trebalo da košta 350 dinara, naplaćeno 700 dinara, dakle duplo. Nema kome da se žališ a i nije neka cifra da se sad cimaš oko toga. Svejedno, postoje loša iskustva.

Zato smo pokušali da realno na osnovu priče nekoga ko je zaista koristio usluge ove onlajn prodaje iznesemo realno stanje. Dva iskustva su iz Nemačke a dva iz Srbije. Naravno, ovo je samo mali uzorak i nije relevantan za analizu.

  1. Ja sam jednom poručio 5 različitih artikala. Super jeftino. I svih 5 sam poslao nazad. Najgori kineski proizvodi.
  2. Veruj mi nikad više. Pre je bila neka aplikacija Spock ili tako nešto, e ovo je još gore!
  3. Ne znam koja još naivčina može da poveruje da fen za kosu košta 265 dinara, uz besplatnu dostavu. Znam lika na Novom Beogradu koji od toga živi, kupuje i preprodaje sve što kupi od tih online prevaranata. Ne znam da li su prevaranti ali je roba težak krš!
  4. Krpe i još nešto za kuhinju smo poručili i stiglo je brzo ali ... to se raspalo vrlo brzo. Kvalitet je 0. Za izbegavanje definitivno.

 

Rizik postoji uvek a odgovornost je na kupcu

Kao i svaka druga onlajn prodaja, ni Temu se tu po ničemu mnogo ne razlikuje. Roba koja se nudi je zaista jeftina, najjeftinija od svih, a nedoumice će uvek biti u glavi kupaca.

Morate imati na umu da kada ukapirate kako sistem funkcioniše, kada se uverite u kvalitet usluge, robe i bude vam naplaćeno tačno onoliko koliko ste pri kupovini potvrdili, onda je sve već reklama za sebe. Prevara će uvek biti, ali nije cilj onlajn prodaje da vas prevari, već se prevarom bave svi oni okolo koji žele novac bez rada. Iz nekih izvora smo otkrili da je veliki porast pošiljaka evidentiran preko Pošte Srbije. Tada obično dolazi do kašnjenja pošiljki zbog nekih drugih razloga.Važno je da vi kao onlajn kupac nikako ne rizikujete sa svojom platnom karticom u smislu da je fotografišete i šaljete dalje, PIn vam neće trebati za plaćanje već samo broj kartice i validacioni kod, nakon čega obično traži da vam na SMS stigne OTP kod da potvrdite da ste vi vlasnik kartice.

Efekat Temu u Srbiji

Već smo napomenuli da bombardovanje reklamom čim bilo šta otvorite na mobilnom telefonu prouzrokuje ili prihvatanje - da ipak kliknem i vidim šta je to Temu ? Ili da ipak nekako idem korak nazad ili na x pa izađem iz reklame ako je moguće. Veliki je broj reklama, prenapumpan marketing, velika količina para je upumpana u reklamiranje i zato nema šanse da bilo koga u Srbiji nije barem više puta dnevno spopao Temu šoping strelac. Međutim, da li će se to održati duže vreme, videćemo. Pa i Soskemange sa trubačima na televiziji je dosadio jedno vreme, ako se sećate. Tako to ide kada je u pitanju agresivan marketing.

Vratimo se ipak na temu. Ekspresno plaćanje uz PayPal je super opcija za sve koji već imaju povezan bankovni račun sa svojim PayPal nalogom. I taj način kupovine na internetu spada u bezbedne.

Međutim, to je tek početak i neka predviđanja postoje već da će Temu u Srbiji potpuno zavladati onlajn prodajom. Da li to neminovno znači da će domaće online prodavnice morati da koriguju svoje cene ili šta već, ostaje da vidimo. Bilo kako bilo, većina robe tog kvaliteta će se sigurno naći u preprodaji preko oglasa tipa kupujemprodajem,menjam,poklanjam.

Izvor: Google pretraga

Hvala što pratite naš blog! Molimo vas da se jednostavnom registracijom u par koraka pridružite i postavite vaš iskustvo, odgovor ili komentar na tekst koji ste pročitali. Ako želite da imate svoj blog na našem sajtu, mi ćemo vas vrlo rado podržati kao autora. Potrebno je samo da nas kontaktirate i otvorićemo vam blog nalog.

Napomena - Sadržaji na KupujemProdajem.Org blogu su originalni, nisu preuzeti niti generisani uz pomoć AI alata kao što je ChatGPT, AI Chat.

Zaštita teksta

Preuzimanje našeg teksta i postavljanje na vaš sajt zahteva obavezno isticanje izvora "Kupujemprodajem.org". Bez dozvole autora teksta, kršite zakon o autorskim delima.

Komentari i iskustva

Ovaj tekst još uvek nema komentare. Postavite prvi vaše iskustvo.

Vaš komentar ili iskustvo

Za dodavanje komentara potrebno je da budete prijavljeni na vaš nalog. Prijavi se
Kupujem prodajem
Kupujem prodajem oglasi, kupi i prodaj sve onlajn preko interneta.
KupujemProdajem, usluge, postavljanje oglasa, reklamiranje, marketing
Izbor naslova
Nekretnine
Nekretnine prodaja, kupovina, saveti, izgradnja kuće, adaptacija stana
Automobili, vozila
Automobili, vozila, motori, čamci, održavanje, saveti za kupovinu auta. Oprema i novosti.
Zdravlje
Zdravlje. Korisni saveti kako produžiti život. Ostanite zdravi, lepi i nasmejani. Recepti za dug život.
Recepti za kuvare i početnike
Narodni moderni kuvar. Najbolji recepti za iskusne kuvare i početnike. Iskustva, saveti, novi trendovi.
Kucni ljubimci
Kućni ljubimci: psi, mačke, ptice, golubovi, zečevi ... itd. Pravilna ishrana kućnih ljubimaca, pet šopovi, dresura, lečenje-veterinari.
Dom i bašta
Uređenje doma, stana, kuće, terase, balkona, vrta, bašte. Uradi sam jeftino i uz pomoć praktičnih saveta.
Gradnja i alati
Gradnja, građevina, arhitektura, građevinski radovi, majstorske usluge. Sve u vezi gradnje kuće, stana, montažnih objekata ... itd.
Tehnika
Tehnika, bela tehnika, izbor tehničke robe, servis, održavanje, novosti.
Posao
Posao. Kako pronaći dobar posao ili zadržati dobro plaćeni posao ? Zaposlenje u Srbiji, EU ... itd. Nalaženje posla.
Deciji svet
Dečiji svet. Korisni saveti za roditelje i kako pravilno odgajiti decu. Sve faze razvoja deteta. Korisne igračke, zabavne igre, razvoj dece.
Turizam
Novosti iz oblasti turizma. Letovanje, zimovanje, izlet, odmor, aranžmani, apartmani, jeftine karte, smeštaj, pansioni, turističke agencije.
itsvet
Internet web, marketing, SEO. IT novosti. Kako se dodaju oglasi na kupujem prodajem sajtu ? Kako se prodaje i koje su najbolje onlajn prodavnice u Srbiji i EU ?
Poljoprivreda i proizvodnja hrane
Poljoprivreda i proizvodnja hrane - Podelite iskustvo iz kategorije poljoprivreda i proizvodnja hrane na našem sajtu. Znanje imanje, agrsaveti, tehnike proizvodnje hrane.
Edukacija
Edukacija - Podelite iskustvo iz kategorije edukacija na našem sajtu. Kursevi, podučavanje, seminari, webinari, online učenje.
Grejanje i hladjenje
Grejanje i hlađenje - Podelite iskustvo iz kategorije grejanje i hlađenje na našem sajtu. Sve o klimi, inverteru, kotolovima.
Racunari, laptopovi, mobilni telefoni
Servis računara, laptopova, tableta, mobilnih telefona i audio-video-tv aparata. Korisni saveti za korisnike računara, laptopova, telefona ... itd.
Razna iskustva
Razna onlajn iskustva : diskusije, zanimljivosti, saveti, predlozi, korisne ideje. Kako napraviti, gde kupiti, šta spremiti, opšte priče iz svakodnevnice
Pelagićev Narodni učitelj
Vasa Pelagić - Originalni tekstovi iz knjige Pelagićev "Narodni učitelj". Pazite se prevare na internetu gde god vidite "narodna medicina" online prodavnica. Ne sme se prodavati lek preko interneta !
Lepota i nega
Lepota i nega - Podelite iskustvo iz kategorije lepota i nega na našem sajtu.
Odeća i obuća
Odeća i obuća - Podelite iskustvo iz kategorije odeća i obuća na našem sajtu. Gde kupiti najbolju garderobu, patike, cipele, venčanice.
Sport
Sport - Podelite iskustvo iz kategorije sport na našem sajtu. Sportske vesti, iskustva sa sportskom opremom.
Nova iskustva
Recept je super samo pirinač bi trebalo pre ubacivanja u smesu malo prok... ·
Domaći djuveč
Dijeta nije zdrava ako se pretera sa restrikcijom. Najbolje je zdravo se... ·
Dijetolog otkriva najbolje namirnice...
I moja preporuka za Tunis. Odlična destinacija za letovanje! ·
Tunis letovanje iskustva
Odlična stvar - ovo stvarno deluje. Bolje od osveživača a traje po par d... ·
Toalet papir u kupatilu kao osveživa...
Lep je Tunis. Nešto novo, iako ne može da priđe grčkim letovalištima, ip... ·
Tunis letovanje iskustva
Tri tegle ajvara od po 550 grama u Maxi koštaju 500 dinara. Skupa paprik... ·
Domaći ajvar
Predivno more, preporuka za letovanje u Tunisu! Švedski sto, supa, zelen... ·
Tunis letovanje iskustva
Topla voda, toplo more, relaksacija i uživanje u Tunisu je doživljaj! Pr... ·
Tunis letovanje iskustva
Želite da kupite i prodate onlajn? Napravite svoj nalog